27-06-07

Pannenkoeken

Ingrediënten;

250 g bloem

50 g poedersuiker

1 zakje vanillesuiker

zout

5 dl (half)volle melk

3 eieren

30 g boter

bakboter

 

De bloem zeven, suiker, vanillesuiker en zout bijvoegen.De eieren er één voor één bijvoegen en goed mengen. De melk bijgieten. Het beslag 2 à 3 minuten bewerken. Door een zeef gieten en er de gesmolten, (op kamertemperatuur) boter bijvoegen. Minsten 1 uur laten rusten alvorens te bakken

 

09:35 Gepost door in desserten | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

17-06-07

Kip met groenten uit de wok....

Snij 200 gram gerookt spek in blokjes....fruit deze aan met een 12-tal sjalotten (laat ze heel)....Neem ze uit de pan en bak in dezelfde pan kippenboutjes, kruiden met peper en zout....Doe het spek en de uien terug bij de kip en breng op smaak met muskaatnoot......Giet er een klein half litertje witte wijn over en laat nog een half uurtje zachtjes sudderen....Voege er voorzichtig 100 g zure room door en bestrooi rijkelijk met peterselie..
Ik geef hier gebakken aardappeltjes bij en een groentenwok koken 041naar smaak en voorraad (in dit geval sluimererwten, maïs, tomaatjes, prei, wat rkoken 059oom en curry-poeder)...............

21:15 Gepost door in gevogelte | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

rosbief met asperges à la flamande.........

rosbief 005

Neem een flink stuk rundsgebraad.....niet te klein...want het moet langs de buitenkant bruin zijn en binnenin rood.....kruid met peper en zout, bak het rondom bruin in een kookpot en laat het verder garen in de oven....ca. 30 à 45 minuten......

Schil de asperges, ontdoe ze van hun onderste stukje en kook ze gaar in gezouten water.....kook een tweetal eitjes hard, laat ze afkoelen, plet ze....hak peterselie fijn.......Schik de asperges op een schotel...versier met ei, peterselie en overgiet met gesmolten (echte) boter.....

rasp er indien je dit lust nog wat muskaatnoot over...

superlekker met nieuwe aardappeltjes.....calorietjes NIET tellen.....

16-06-07

Kalfsblanquette

Ingrediënten:
1kg kalfsstoofvlees in blokjes
250 g kalfsgehakt
250 g champignons
2 à 3 wortelen
2 takjes selder
1 à 2 prei
2 uien
1 ei
2 eierdooiers
3 dl room
citroensap
kruidentuiltje
paneermeel
peper en zout
bouillonblokje
 
Bereidingswijze:
Snij de groenten in kleine stukjes. Bak het vlees, in porties, even in een nootje boter en kruid met peper en zout.
Voeg de ui, wortel, selder en prei bij het vlees zomer150607 008.....
....laat eventjes meestoven en voeg het kruidentuiltje toe*. Overgiet met bouillon (van de blokjes) tot het vlees net onder staat. Laat met deksel minstens 30 minuten of tot het vlees mals begint te worden zachtjes stoven. Maak ondertussen het gehakt aan met een eitje, peper, zout en eventueel paneermeel. Maak nootgrote gehaktballetjes.....kook ze even in water of voeg ze onmiddellijk bij het vlees. Laat nog een 20-tal minuutjes stoven. Snij de champignons in schijfjes, bak ze aan in weinig boter en voeg ze eveneens bij het vlees. Schep nog even om en verwijder het kruidentuiltje. Klop de eierdooiers los in de room. Roer dit voorzichtig door de saus. Breng op smaak met citroensap en serveer met rijst of pommes duchesses zomer150607 069
 
 
 
 
 
 
 
 
* peterselie, laurier en tijm samenbinden met een "lang" keukentouwtje...dan is het gemakkelijk te verwijderen.

20:51 Gepost door in vlees | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kalfsvlees, recept, vlees, gehakt |  Facebook |

 Penne met mini-tomaatjes

Vandaag heb ik een "snelle hap" gemaakt....
kerstomaatjes met een klein lepeltje uithollen...
vullen met in kleine blokjes gesneden emmenthaler
(niet geraspt) 10 minuutjes in de oven zetten op 180°
Ondertussen penné of een ander deegwaar koken in 
gezouten water....de tomaatjes met de gesmolten kaas over 
de paste schikken....wat ganda-ham en verse basilicum erover
eventueel besprenkelen met olijfolie en wat
versgemalen zwarte peper...en klaar is kees
DSC04411